Sejarah Komputer

Aku terpanggil untuk bercerita tentang basic computer technology termasuklah sejarah komputer. Computer yang kita tau sekarang ni dah terlaluadvance untuk kita kenal basic dia. Siapa pencipta asalnya. Siapa yang mula mengkaji tentang era digital. Dan kenapa era ini dipanggil era digital.

Pengetahuan tentang logik banyak dipelopori oleh ilmuan islam. Termasuklah Al-Kindi, Al-Farabi, Ibnu Sina, Al-Ghazali dan lain-lain. Semua ilmuan islam belajar mengenai falsafah dan logik sebelum betul2 mengarah kepada kelebihan masing-masing.

Ilmu-ilmu falsafah berkembang menjadi ilmu epistemologi dan kemudian berkembang menjadi aliran logik. Aliran logik ini kemudian berkembang sehingga ke satu tahap dimana Al-Khawarizmi menjumpai angka sifar (0) iaitu akar kepada sistem digital masa kini.

Al-Khawarizmi juga mencipta pelbagai algoritma dalam logic control. Even nama Algorithm itu sendiri diberi nama mengikut nama Al-Khawarizmi. Beliau juga menulis buku pertama berkaitan Algebra yang diberi nama Aljabar wal Muqabalah. Nama Algebra itu sendiri berpunca dari buku beliau. Hebat kan ilmuan islam? Memang hebat.

contribution_of_al-khwarizmi_06

Setelah kejatuhan empayar-empayar islam, segala hasil kerja ilmuan islam ini dibawa pulang oleh penjajah-penjajah untuk dipelajari dan hasilnya mereka dapat mengembangkan lagi ilmu-ilmu aritmetik dan logik.

Namun sebenarnya teknologi islam semasa zaman turki uthmaniyah sangat tinggi dan mampu untuk membuat komputer analog pada zaman tersebut. Ok itu cerita lain. Kalau nak cerita pasal tu boleh berlinang air mata aku pagi-pagi buta ni ­čÖü

Nak dijadikan cerita, teknologi ini dikembangkan oleh orang2 Eropah. Ini baru aku nak masuk dalam teknologi basic komputer. Tapi aku skip je la ek, sejarah komputer ni orang kadang2 malas sket nak tau.

Berdasarkan algorithm dan arithmetik dipelopori oleh Al-Khwarizmi tersebut, terciptalah Logic Gate. dimana data diproses oleh gate logik tersebut. Data di sini adalah binary. sama ada 0 atau 1.

gates

Figure kat atas ni teori jer. ada 3 je basic gate sebenarnyer. AND OR NOT. yang NAND tu sebenarnyer AND + NOT. contoh nyer dia nak keluarkan angka dekat led display. maka ada binary number. dia masukkan 4bit binary number dan akan display kat led display tu. circuit dia macam ni. Dipanggil 7 Segment Logic Diagram

 

Aku sebenarnye kalau nak terangkan panjang2 boleh, tapi dah ada orang tulis artikel pasal bende ni so aku paste link jer lah. http://www.explainthatstuff.com/logicgates.html

Itulah basic digital. 0 dan 1. On or Off. Tapi macam mana diorang nak jadikan bende ni dalam bentuk reality? Mereka perlukan Logic Level. macam mana diorang nak menentukan arus tersebut 0 atau 1. diorang pakai LED. Voltage yang lebih rendah dari certain2 level akan dikira sebagai 0 dan lebih dari level tersebut akan dikira sebagai 1.

Voltage level tu pula berbeza mengikut teknologi masing2. Contohnyer kalau arus tu lebih dari 5 volt akan menyalakan LED. Kalau sistem kat mainboard atau chipset tu pulak lain level dia. Tapi ada 3 level yang biasanya digunakan oleh teknologi2 sekarang. Kira macam standard la.

Untitled

7 segment logic diagram tu juga dipanggil hexa kerana bit yang masuk adalah 4 bit. dimana maksimum 4 bit adalah 0-F. Konsepnya adalah 1111 = 16. Output dia adalah 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F. Tapi basic dia tetap binary.

7 Segment Logic diagram ini berkembang menjadi sebuah microprocessor atau chip microcontroller 4bit. ALU(Arithmetic Logic Unit) pertama juga dicipta berdasarkan sistem 4bit ini iaitu TMS 1000, nenek moyang kepada CPU I5, i7 yang ada sekarang.

Ok lah penat taip. ada masa lagi aku sambung.

 

 

Do you like this post?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *