Mencintai Bangsa Melayu – Satu sorotan

Persoalan yang sering timbul di benak pemikiran orang islam di Malaysia adalah, “Adakah aku rasis sekiranya aku memperjuangkan kepentingan bangsaku sendiri?”

Secara jujur aku katakan, hampir semua orang melayu ni ada semangat nak memperjuangkan bangsa melayu. Bukan setakat orang melayu, bangsa lain dekat Malaysia ni pun sama je, tak payah bohong la. Kalau kita jujur dan bercakap benar, benda jadi lagi mudah nak selesaikan.

Dalam Islam sendiripun, tak ada salahnya pun kalau kita cintakan bangsa kita sendiri. Aku highlightkan beberapa hadis yang memperihalkan betapa cintakan bangsa ni sebenarnya dituntut dalam Islam.

 

MAKNA ASSABIYAH YANG NABI BAWAKAN

Rasulullah s.a.w. bersabda: “Adakah termasuk perbuatan asabiyyah apabila seseorang itu mencintai bangsanya? Rasulullah saw menjawab: Tidak, tetapi asabiyyah itu ialah orang yang menyokong (menolong) kaumnya melakukan kezaliman”. (HR. Abu Daud dan Ibnu Majah)

 

Hadis yang menyebutkan tentang suku, kaum dan ras

Rasulullah saw. bersabda: “Suku Quraisy, Suku Ansar, Muzainah, Juhainah, Aslam, Ghifar dan Asyja’; mereka adalah para penolongku dan tidak ada seorang penolong pun bagi mereka selain Allah dan Rasul-Nya”.
(Shahih Muslim)

Rasulullah saw. bersabda: “Sebaik-baik kabilah Ansar ialah Bani Najjar, kemudian Bani Abdul Asyhal, kemudian Bani Harits bin Khazraj, kemudian Bani Saidah dan dalam setiap kabilah Ansar terdapat kebaikan. Saad berkata: Aku tidak melihat Rasulullah saw. kecuali beliau telah mengutamakan kabilah lain atas kami. Ada yang mengatakan: Beliau mengutamakan kabilah kalian atas banyak kabilah yang lain”.
(Shahih Muslim)

Hadis riwayat Abu Hurairah ra., ia berkata: “Kecintaan terhadap bangsa Arab itu adalah (tanda) keimanan dan kebencian kepada mereka adalah (tanda) kemunafiqan:
(Imam Al-Hakim berkata: Hadith ini sahih walaupun tidak diriwayatkan oleh Imam Al-Bukhari dan Muslim)

Hadis riwayat Anas ra: “Bahwa Nabi saw. melihat beberapa anak lelaki dan perempuan datang dari perayaan pernikahan lalu beliau berdiri dan bersabda: Ya Allah, kalianlah termasuk orang yang paling aku cintai, ya Allah, kalianlah termasuk orang yang paling aku cintai, yang beliau maksudkan adalah kaum Ansar”
(Shahih Muslim)

Hadis yang melarang apartheid

Nabi bersabda tentang orang Afrika: “Dengar dan taatilah, walaupun yang menjadi pemimpin kamu adalah hamba berbangsa Habsyi yang kepalanya seperti kismis”
(Hadis Bukhari)

 

Hadis yang menaikkan martabat bangsa/keturunan tertentu

Ketika Nabi menaklukkan Makkah dan sedang duduk di Masjidil Haram, Ali datang kepadanya lalu berkata: Wahai Rasulullah, kita telah menguasai kunci Ka’bah dan Air Zam-Zam. Lalu nabi berkata: Dimana Usman bin Thalhah? Ini kuncimu, ambil kunci ini selamanya dan tidak akan merebutnya kecuali orang yg aniaya”.
(Sirah an-Nabawiyyah, Ibnu Hisyam)

Penyerahan kunci Kaabah adalah berdasarkan “keturunan” yang termaktub dalam perjanjian Muthayyibin. Perjanjian ini berlangsung antara Bani Abdud Dar, Bani Jamah, Bani Salim, Bani Makhzum dan Bani Adi untuk tidak berebut kekuasaan atas penjagaan Ka’bah sekaligus atas urusan Air Zam-Zam.

Rasulullah saw sempat menyaksikan perjanjian ini dimetrai dan Rasulullah saw mengiktiraf perjanjian “Rasis” ini dengan berkata: “Aku menyaksikan berlangsungnya al-Muthayyibin, aku tidak ingin membatalkannya walaupun aku hanya diberikan kekuasaan atas binatang ternak”
(HR Ahmad dalam al-Musnad)

 

Kandungan Perjanjian Muthayyibin:

Keturunan Abdul Manaf : mengurus persoalan air dan makanan bagi jamaah Haji

Keturunan Abdul Dar : menguruskan Ka’abah termasuk menyimpan kuncinya

Begitu juga dengan Perjanjian Fudhul antara Suku Hasyim, Suku Muthalib, Suku Asad bin Abdul ‘Uzza, Suku Zuhrah bin Kilab dan Suku Taim bin Murrah untuk menetang kezaliman di kota Makkah baik terhadap penduduk pribumi mahupun pendatang (rujuk Sirah an-Nabawiyyah, Ibnu Hisyam)

Perjanjian ini berlaku setelah peperangan Al Fujjar yang ketika itu baginda berumur sekitar 15 tahun. Baginda bersabda: “Aku telah menyaksikan perjanjian Fudhul di kediaman Abdullah bin Jad’an, perjanjian yang tidak akan aku batalkan walaupun aku hanya diberi kekuasaan atas binatang ternak. Dan sekiranya perjanjian itu dilaksanakan pada masa Islam, maka aku akan menyetujuinya” (Diriwayatkan dari Humaidi dari Sufyan dari Abdullah dari Muhammad dan Abdurahman, keduanya anak dari Abu Bakar)

Begitu juga dengan Pemimpin Negara yang nabi sebutkan berdasarkan Keturunan: “Imam (pemerintah) itu dari kalangan Quraish” (hadis riwayat Ahmad)

 

PIAGAM MADINAH BERISI KLAUSA BERKAITAN RAS DAN BANGSA

Piagam Madinah juga disebut sebagai Perjanjian Madinah, Dustar al-Madinah dan juga Sahifah al-Madinah merupakan perjanjian pembentukan Negara Kota Madinah. Nabi bersama para tokoh dari semua Bangsa yang tinggal di Yatrib telah menandatangani perjanjian ini pada tahun 622M bersamaan tahun pertama Hijrah, merupakan perlembagaan bertulis pertama di dunia. Berikut antara fasal yang termaktud dalam perjanjian tersebut:

Fasal 4
Bani Auf (dari Yathrib) tetaplah di atas pegangan lama mereka dalam mana mereka bersama-sama tanggung-menanggung membayar serta menerima wang tebusan seperti dulu; dan setiap taifah (golongan) tetaplah menebus sesiapa yang tertawan dari kalangan mereka sendiri dengan cara berkebajikan dan adil di kalangan orang-orang yang beriman.

Fasal 5
Bani al-Harith (dari Yathrib – Madinah) bin al-Khazraj tetaplah di atas pegangan lama mereka bersama-sama bertanggungjawab membayar wang tebusan darah seperti dulu, dan tiaP-tiap puak dari (Suku Khazraj) hendaklah membayar wang tebusan darah mereka sendiri dengan adil dan berkebajikan di kalangan orang-orang yang beriman.

Fasal 6
Bani Saidah (dari Yathrib) tetaplah di atas pegangan lama mereka bersama-sama bertanggungjawab membayar wang tebusan darah seperti dahulu dan tiap-tiap puak dari mereka hendaklah membayar wang tebusan darah untuk mereka sendiri dengan berkebajikan dan adil di kalangan orang-orang yang beriman.

Fasal 7
Bani Jusyam (dari Yathrib) tetaplah di atas pegangan lama mereka bersama-sama bertanggungjawab membayar wang tebusan darah seperti dahulu dan tiap-tiap puak dari mereka hendaklah membayar wang tebusan darah untuk mereka sendiri dengan berkebajikan dan adil di kalangan orang-orang yang beriman.

Fasal 8
Banu al-Najjar (dari Yathrib) tetaplah di atas pegangan lama mereka bersama-sama bertanggungjawab membayar wang tebusan darah seperti dahulu dan tiap-tiap puak dari mereka hendaklah membayar wang tebusan darah untuk mereka sendiri dengan berkebajikan dan adil di kalangan orang-orang yang beriman.

Fasal 9
Bani Amru bin Auf tetaplah di atas pegangan lama mereka bersama-sama bertanggungjawab membayar wang tebusan darah seperti dahulu dan tiap-tiap puak dari mereka hendaklah membayar wang tebusan darah untuk mereka sendiri dengan berkebajikan dan adil di kalangan orang-orang yang beriman.

Fasal 10
Bani al-Nabiet (dari Yathrib) tetaplah di atas pegangan lama mereka bersama-sama bertanggungjawab membayar wang tebuan darah seperti dahulu dan tiap-tiap puak dari mereka hendaklah membayar wang tebusan darah untuk mereka sendiri dengan berkebajikan dan adil di kalangan orang-orang yang beriman.

Fasal 11
Bani Aus (dari Yathrib) tetaplah di atas pegangan lama mereka bersama-sama bertanggungjawab membayar wang tebusan darah seperti dahulu dan tiap-tiap puak dari mereka hendaklah membayar wang tebusan darah untuk mereka sendiri dengan berkebajikan dan adil di kalangan orang-orang yang beriman.

Fasal 16
Bahawa orang-orang Yahudi yang menyertai kita hendaklah mendapatkan pertolongan dan pimpinan dengan tidak menzalimi dan tidak boleh ada pakatan tidak baik terhadap mereka.

Fasal 24
Bahawa orang-orang Yahudi hendaklah turut serta membelanja sama-sama dengan orang-orang mukmin selama mana mereka itu berperang

Fasal 25
Bahawa kaum Yahudi dari Bani Auf adalah satu ummah bersama orang-orang mukmin, mereka bebas dengan agama mereka sendiri (Yahudi) dan orang Islam dengan agama mereka (Islam), begitu juga orang-orang yang sekutu mereka dan begitu juga diri mereka sendiri, melainkan sesiapa yang zalim dan berbuat dosa maka hal itu tidak akan menimpa melainkan dirinya dan keluarganya sendiri

Fasal 26
Yahudi Bani al-Najjar (diperlakukan) sama dengan Yahudi Bani Auf.

Fasal 27
Yahudi Bani al-Harith (diperlakukan) sama dengan Yahudi Bani Auf.

Fasal 28
Yahudi Bani al-Saidah (diperlakukan) sama dengan Yahudi Bani Auf.

Fasal 29
Yahudi Bani Jusyaim (diperlakukan) sama dengan Yahudi Bani Auf.

Fasal 30
Yahudi Bani al-Aus (diperlakukan) sama dengan Yahudi Bani Auf.

Fasal 31
Yahudi Bani Tha’alabah (diperlakukan sama dengan Yahudi Bani Auf, kecuali orang-orang zalim dan orang yang berbuat dosa maka hal itu tidak akan menimpa melainkan diri dan keluarganya sendiri.

Fasal 32
Bahawa suku Jafnah yang bertalian keturunan dengan Yahudi Tha’alabah (diperlakukan) sama dengan mereka itu (Bani Tha’alabah)

Fasal 33
Bani Shutaibah (diperlakukan) sama dengan Yahudi Bani Auf, dan sikap yang baik hendaklah membendung segala kejahatan.

Fasal 34
Bahawa orang-orang yang bersekutu dengan Yahudi Bani Tha’alabah (diperlakukan) sama dengan mereka itu.

Fasal 35
Bahawa para pegawai kepada orang-orang Yahudi (diperlakukan) sama dengan orang-orang Yahudi itu sendiri.

Fasal 37
Bahawa orang-orang Yahudi hendaklah menbiayai negara seperti mana orang-orang mukmin juga hendaklah membiayai negara; dan hendaklah mereka bersama tolong-menolong menentang sesiapa jua yang memerangi orang-orang yang menganggotai Piagam ini; dan hendaklah mereka saling nasihat-menasihati, sama-sama membuat kebajikan terhadap perbuatan dosa.

Fasal 38
Bahawa orang-orang Yahudi hendaklah memikul biayaan bersama-sama orang mukmin selama mana mereka berada dalam keadaan perang

Fasal 46
Bahawa orang-orang Yahudi Aus sendiri dan begitu juga orang-orang yang bersekutu dengan mereka hendaklah memikul kewajipan sama seperti mana pihak-pihak yang lain yang menganggotai ini demi kebaikan mereka semata-mata (perdamaian) dari anggota-anggota piagam ini. Dan mereka hendaklah berbuat kebajikan dengan tidak melakukan dosa kerana barang siapa yang berbuat sesuatu maka dialah yang menanggungnya sendiri. Dan Allah menyaksi akan kebenaran isi kandungan Piagam ini dan merestuinya.

Sekitar 24 klausa yang menyebutkan tentang Keturunan dalam Piagam Madinah yang bersisi 47 klausa. Jumlah ini menunjukkan bahawa 51% isi kandungan Piagam Madinah menyebut tentang Bangsa dan Keturunan serta hak-hak bangsa dan tanggungjawab bangsa!

 

Memulakan perniagaan perkhidmatan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Hari ini saya ingin berkongsi pengalaman bagaimana untuk memulakan perniagaan perkhidmatan (Service Business).

Industri perkhidmatan adalah salah satu industri yang sesuai untuk pemula peniaga. Memerlukan modal yang sangat rendah, dan margin keuntungan yang tinggi, bidang perkhidmatan menjadi pilihan utama untuk pemula-pemula perniagaan yang baru hendak bertapak.

Contoh perniagaan perkhidmatan adalah:

  1. Perkhidmatan Pemasangan CCTV, Alarm, Autogate, Door Access
  2. Perkhidmatan Dobi
  3. Perkhidmatan Travel Agency
  4. Perkhidmatan Memotong Rumput
  5. Perkhidmatan Megemas Pejabat
  6. Perkhidmatan Membaiki Peralatan Elektrik
  7. Perkhidmatan Membaiki
  8. dan lain lain

Saya kerap mengesyorkan kepada rakan-rakan saya yang ingin memulakan perniagaan, mulakan dengan membuat perniagaan service. Kumpul modal untuk game yang lebih besar, pembuatan, peruncitan, dan sebagainya.

Apa-apa pun, kalau kita nak mulakan perniagaan, kita mulakan dengan apa yang kita tahu dan kita memang ahli. Sebab dalam bidang perniagaan ni, ia adalah satu medan peperangan yang kejam. Penipuan, Penzaliman dan Kekejaman berlaku di kiri kanan anda. Sekiranya kita mempunyai ilmu dalam bidang perniagaan yang kita ceburi, sekurang-kurangnya kita sukar ditipu dalam bidang kita, sebelum kita masak dan berpengalaman dalam taktik, teknik dan strategi perniagaan.

Sebelum memulakan perniagaan, kita kena daftar perniagaan kita. Daftar perniagaan tak sukar. Pergi ke pejabat SSM terdekat, daftar perniagaan kita. RM70 sahaja setahun. Tak perlu Sdn Bhd kalau kita baru nak mula. Membazir. Kos nak bayar Company Secretary tu saja dah tinggi. Daftar Enterprise je, kalau nak No Pendaftaran Perniagaan cantik, daftar dekat Putrajaya. No Perniagaan kita akan bermula dengan 00. Contoh 001234567-A kan cantik tu. Kalau kita register di SSM Negeri ia akan bermula dengan huruf, contohnya JM1234567-C.

Alamat perniagaan pula, pakai alamat rumah pun boleh. Jangan nak semangat sangat pegi cari kedai. Kita pun tak tau bisnes kita ni boleh boom ke tak. Biasa lah awal2 bisnes, memang syok sendiri. Kurang2 kalau tak boleh pegi pun, tak rugi sangat. Bila nak bukak kedai, atau office, perabot kena beli, deposit kena bayar, kena renovate pasang partition bagai. Tak payah. Start je dulu.

Bila dah daftar, kita mulalah dengan memberitahu rakan-rakan terdekat, kita dah mulakan sebuah bisnes baru. Bisnes sekian-sekian. Masuk dalam wasap, post dalam facebook, buat page facebook dan sebagainya. Kita kena bagitau orang yang kita ada buat bisnes, kalau kita tak bagitau orang tak tau.

Mungkin pada mulanya kita tiada sistem, janji mulut sahaja, contohnya kita beritahu rakan-rakan tentang service kita, orang panggil untuk kita buat. Kita letak harga pakai mulut. Harga untuk begini begini, sekian sekian. Dan pelanggan setuju. Kita buat, selesai buat, kita dapat cash. Itu sesuai untuk permulaan. Ratus-ratus boleh la. Kalau customer tak bayar, kita boleh kejar dia sampai dia bayar. Mintak hari2, kalau kena block wasap pun tak ralit sangat. Sebab nilainya tak besar.

Namun, apabila kita dah semakin dikenali, dan harga service kita cecah ribu2 atau puluh ribu, dan kita dah mula mengeluarkan modal untuk memulakan kerja, kita akan minta deposit, betul tak? Deposit tu jangan banyak2 sangat, 10% pun cukup. Pastikan kalau dapat 50% pun kita dah untung. Ada kalanya kalau kita minta deposit tu, client cukup liat nak bagi. Ia adalah kerana dia tak percaya dekat kita, walaupun kawan-kawan. Friend is Friend, Business is Business.

Sebenarnya, cara yang paling mudah untuk counter keadaan begini adalah menggunakan sebutharga atau quotation. Contoh harga servis kita RM5800. Kita nak mintak deposit RM200. Kita buat satu sebutharga, kemudian kita tulis nota, Deposit RM200 diperlukan sebelum kerja dimulakan.

Sebutharga ni kena ada nama perniagaan kita, alamat perniagaan sebagai kepala surat (letterhead). Nampak professional. Kita nak bagitau dia, perniagaan kita berdaftar. Kalau kita lari, dia boleh bukak fail dekat KPDNKK. Dia boleh report polis dan sebagainya. Barulah kita boleh demand tinggi2. Ni harga nak potong kepala, tapi business pun tak register, apa mende nye, ok done bebel.

Bila kita keluarkan sebutharga pulak, biasanya, dan memang confirm, pelanggan akan search dekat internet nama perniagaan kita. Ye lah, dia nak tengok review dan sebagainya. Wujud ke tak business ni. Ni nak keluar duit ribu2 ni. Dan biasanya kalau perniagaan kita tak ada, dia pun akan tertanya2, betulke dia buat bisnes ni, takkan la facebook page pun tak ada, kalau dia nampak business kita ada dekat internet, percaya la sikit. Macam tu. Lagipun kita ni nak bisnes, takkan la benda simple macam tu pun tak boleh buat. Kalau ada website lagi bagus, lagi orang percaya.

Baik panjang dah saya bebel ni, ini adalah berdasarkan pengalaman saya. Ramai yang ikut model ni, berjaya, dan dah pergi jauh. Kalau anda rasa ilmu ini bermanfaat, sebar2kan lah ilmu ni. Saya pun dapat share pahala.

Ok, selesai part memulakan perniagaan service. Saya nak kongsikan pakej permulaan bisnes yang saya sediakan untuk memudahkan anda memulakan perniagaan berbentuk perkhidmatan. Bukan perkhidmatan pun boleh.

Dalam pakej ini, saya akan listkan business anda di Google, supaya bila orang search business anda, dia jumpa. Saya yang akan daftarkan perniagaan anda di Google. Berbekalkan pengalaman saya, ada beberapa tetapan atau setting dalam google yang boleh dienablekan untuk business anda mudah terpampang di page pertama dalam google.

Di samping itu, dalam pakej ini juga saya akan berikan satu id Wasap.la Biz Dashboard yang anda boleh gunakan untuk membuat link whatsapp untuk memudahkan anda menghebahkan bisnes anda di Facebook, Telegram, Twitter, dan media sosial lainnya. Wasap.la Biz Dashboard ini juga membolehkan anda membuat QR Code link ke whatsapp anda. Ia berguna untuk diletakkan di Flyers.

Dalam pakej ini juga saya akan berikan satu sistem Quotation dan Invoice untuk memudahkan anda membuat Sebutharga dan Invois. Owh lupa nak bagitau Invoice tu apa. Invoice tu, bila kita nak minta payment. Kita bagi Invoice. Kalau dah bayar, kita cop PAID dekat Invoice tu. Pastu kita sign.

Sistem ni boleh generate invoice based on quotation. Tak perlu buat kerja 2 kali. Once customer dah setuju dengan harga kita, kita terus generate invoice untuk quotation tu. Mudah je.

Boleh baca mengenai pakej tersebut di sini:

Baiklah itu sahaja setakat ini. Semoga ilmu ini bermanfaat untuk anda yang membaca nukilan dan bebelan saya ini. Berniagalah, walaupun anda sudah kaya.

Sokong Produk Muslim dan Bumiputra – Buy Muslim First

Hai semua, hari ni saya nak kongsikan mengenai website yang saya bina untuk senarai produk muslim dan bumiputra yang ada di Malaysia.

Malaysia sekali lagi digegarkan dengan kempen #BuyMuslimFirst yang tiba-tiba menyerang. Ia sesuatu yang baik apabila ramai orang Islam sudah mulai sedar bahawa kita seharusnya menyokong produk Orang Islam.

Atas semangat yang sama, saya mengambil inisiatif kecil untuk membuat senarai produk keperluan yang dimiliki oleh Orang Islam dan Bumiputra.

Terdapat group di FB dan Telegram yang tumbuh bagai cendawan dengan satu tujuan iaitu menyebarkan mesej #BuyMuslimFirst ini. Saya pun tidak mahu tertinggal untuk berkhidmat demi Agama Islam.

Posting produk dekat group kadang2 tak tersusun, maka saya mengambil inisiatif untuk membuat listing barang-barang keperluan milik orang islam dan bumiputera.

Senarai Produk Muslim dan Bumiputera

https://muslimfirst.nakbe.li

https://play.google.com/store/apps/details…

Untuk perbincangan dan penambahbaikan mohon join group ni (baru buat)

https://www.facebook.com/groups/2059240217514891/

Boleh lah support usaha kecil saya ini dengan menyebarkannya kepada rakan-rakan. Anda juga boleh invite rakan2 ke group Facebook tersebut untuk berbincang apa yang boleh ditambah baik kepada listing tersebut.

Semoga usaha kita semua mendapat berkah dan dipermudahkan oleh Allah SWT.

Pantun Solidariti Untuk Allahyarham Adib

Ingat ingat hai anak dagang
27 November tetap dikenang
Kuil USJ tempat bergadang
10000 india mula meradang

kapitalis bangsat empunya dalang
baruah bangang sanggup menyerang
diumpan mereka dengan wang
datang mereka tanpa diundang

dalam kitab sudah diterang
tempat ibadat jangan dihalang
jangan diserang jangan disailang
di waktu perang mahupun tenang

Ingat ingat hai anak dagang
27 November tetap dikenang
Ahli bomba dah mati sorang
Sampai bila nak sorok dalang

Ingat ingat hai anak dagang
Siapa pengganas siapa dalang
siapa komunis siapa pejuang
siapa barua siapa hulubalang

Pantun Pantunan

Hendak daun diberi daun,
Dalam daun ada bidara,
Hendak pantun diberi pantun,
Dalam pantun ada bicara.

Banyak jalan banyaklah ragam
Hati hati dalam menikam
Bicara baik kedua diam
Hanya jauhari mengenal manikam

Sedulur papat nama diberi
Maarifat yang empat dapat digali
Takdir dan waktu rasa dan tajalli
Rahsia Allah siapa mengerti

Quran dan hadis didalam dada
Adab dan adat lengkapi peri
Keris di genggam akal diguna
Barulah dipanggil pejuang sejati

Kalau hati tidak bertuan
suasana hingar terasa sayu
Hari ini hari tuan
Hari esok kita tak tahu

Menunduk bukan menyembah
Meninggi bukan melonjak
Sabar bukan menyerah
Langit dijunjung bumi berpijak

Dapat rusa kaki berbelang
Sampai masa menunai janji
Bercacak keris di muka dulang
Atur Qalam langkah dimulai

Pas adalah parti serpihan

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca. Fuh lama tak update. tapi hari ni saya nak update sebab dah berapa kali soalan yang sama diajukan kepada saya. Kenapa tak sokong PAS? Antara PAS dan UMNO hang sokong sapa?

Sebelum saya menjawab soalan tersebut, saya nak declare siap-siap yang saya bukanlah penyokong tegar sistem demokrasi dan saya tak berpendapat sistem demokrasi ini adil. Sebabnya adalah semua orang satu undi, ulama satu undi, orang pandai satu undi, orang bodoh satu undi, penjenayah pun satu undi, maknyah satu undi. Saya tak rasa itu sistem yang adil.

Namun, sekiranya orang Islam tak ambil peranan dalam politik dan pemerintahan, tunggu sahajalah kehancuran Islam.

Jadikan dunia di tapak tanganmu dan akhirat di hatimu

Sebab utama sebenarnya saya tidak menyokong PAS adalah, PAS merupakan parti serpihan UMNO. Yang saya anggap sebagai keluar dari Jamaah Orang Islam pada waktu itu di Tanah Melayu. Saya berpegang dengan hadis Nabi

“Dari Abu Dzar radliyallahu ‘anhu berkata, Rasulullah SAW bersabda: “Barangsiapa memisahkan diri dari Al-Jama’ah walaupun sejengkal, maka berarti dia telah melepaskan ikatan Islam dari tengkuknya.” (HR Abu Daud, Ahmad dan Hakim)

So harap anda semua membaca petikan artikel di bawah dan berfikirlah sendiri. Tak akan ada yang mampu memberikan kefahaman dan hidayah kepada anda semua selain dari Allah. Dan hanya kepada Allah saya berserah dan berharap supaya yang membaca tulisan ini dikurniakan kefahaman, taufik dan hidayah. Buang semua prejudis dan berlapang dada kerana apa yang ditulis dalam artikel di bawah adalah fakta sejarah yang tak boleh disangkal.

Now.. Iqra’!


 

Satu persidangan ulama telah diadakan di Muar, Johor pada tahun 1950 yang dipengerusikan oleh Tuan Haji Mohd. Noh Omar yang bertujuan untuk memikirkan pembanguna Islam di negara ini. Persidangan itu dianjurkan oleh UMNO di bawah kepimpinan Dato’ Onn Jaafar. Persidangan itu menghasilkan penubuhan Persatuan Islam Se Malaya atau PAS sebagai salah satu sayap UMNO di dalam menggerakkan agenda perjuangan agama, bangsa dan tanahair yang program utamanya ialah memerdekakan negara darpada penjajahan.

Persidangan itu juga turut menonjolkan seorang tokoh ulama dari Terengganu iaitu Tuan Haji Ahmad Fuad Hassan yang kemudiannya menduduki jawatan penting di dalam UMNO sebagai ahli MKT dan rapat dengan presiden parti iaitu Dato’ Onn bin Jaafar. Haji Ahmad Fuad turut mengetuai sayap ulama di dalam UMNO iaitu PAS.

Apabila berlaku krisis di dalam UMNO yang membawa perletakan jawatan Dato’ Onn daripada presiden UMNO, Haji Ahmad menjadi salah seorang daripada calon presiden disamping Tunku Abdul Rahman Putra dan Dato’ Zainal Abidin. Tunku Rahman telah dipilih sebagai presiden setelah mengalahkan calon-calon yang lain.

Haji Ahmad tidak menerima kekalahan itu dengan hati terbuka sebaliknya beliau keluar dari UMNO dan membawa bersamanya PAS. Pada tahun 1951 PAS ditubuhkan sebagai persatuan yang berasingan daripada UMNO, sebagai parti politik baru. Ternyata bahawa kemunculan PAS sebagai parti politik adalah serpihan daripada UMNO. Serpihan yang bukan dari hati yang suci dan murni, tetapi kerana kecewa. Kekecewaan telah menjadi faktor utama wujudnya parti-parti serpihan di dalam arena politik di negara ini. Serpihan-serpihan itu menyebabkan UMNO sedikit sumbing. Walaupun sumbingan-sumbingan itu boleh diperbaiki, tetapi serpihan-serpihan yang membawa parti induk menjadi sumbing ini, adalah fenomena yang negatif di dalam perjuangan UMNO untuk memartabatkan agama, bangsa dan negara. Ia seharusnya tidak dibiarkan berlaku berulang-ulang kali. Namun kelemahan dan ketamakan manusia, tidak mudah dikawal dan tidak sesiapapun yang dapat menjamin politik serpihan ini tidak berulang sehinggan kesumbingan di dalam perjuangan bangsa dapat dibendung. Disini perlu diperingatkan pentingnya niat yang bersih menjadi nadi kepada keikhlasan di dalam perjuangan.

Rasulullah bersabda ertinya:
Hanyalah amalan-amalan itu dinilai dengan niat dan hanyalah habuan bagi seseorang itu mengikut apa yang ia niatkan.

Jika sesuatu perjuangan itu didokong oleh niat yang berudang disebalik batu dan pepat di luar rencung di dalam ia membawa bersamanya elemen-elemen kemusnahan dan kehancuran. Apabila PAS keluar daripada UMNO hasil daripada kekecewaan perasaan itu, sering menghantui perjuangannya dan sehingga kini, PAS tidak dapat memperbaiki dirinya daripada tindakan-tindakan yang meruntuhkan. Niatnya yang kecewa terhadap UMNO dan niatnya untuk menyaingi UMNO, menghantui perjuangannya dan setiap tindak tanduk dan gerak gerinya sehingga lupa kepada pertimbangan yang adil dan saksama di dalam membuat sesuatu kenyataan dan hukuman. Tindak-tanduk seperti ini, tentunya merupakan elemen meruntuhkan.

Imam Al-Ghazali, didalam Ehya ‘Ulumuddin menyebut sepotong hadis yang berbunyi :
Ertinya: Manusia semuanya binasa melainkan orang yang berilmu. Orang-orang berilmu semuanya binasa melainkan orang-orang yang beramal dengan ilmunya dan orang-orang beramal semuanya binasa melainkan orang-orang yang ikhlas di dalam amalannya dan orang-orang ikhlas itu berhadapan dengan cabaran besar.

Meskipun hadis itu disebutkan oleh Zain Al-Iragi sebagai daif, namun yang terkandung di dalamnya, tidak berlawanan dengan Al-Quran dan hadis-hadis lain yang sahih, kerana itu hadis ini boleh dipakai untuk menjelas sesuatu pengertian daripada ajaran Islam. Dalam hal ini, ia menjelaskan tentang pentingnya keihklasan di dalam sesuatu perbuatan dan tindakan manusia. Niat PAS ditarik keluar daripada UMNO, kerana didorong kecewa, tidak membawa kebaikan kepada umat Islam hingga ke hari ini. Berbagai masalah dan angkara berlaku, akibat tindakan-tindakan PAS.

Mengenai Pendaftaran Syarikat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Post kali ini saya ingin bercerita tentang pendaftaran syarikat mengikut apa yang saya tau dan saya belajar sepanjang saya berkecimpung dalam dunia perniagaan ini.

Masa awal-awal berniaga dulu saya tak tau. Dan kalau boleh saya nak kongsikan la apa yang tau kepada pemula-pemula perniagaan agar senang nak faham. Bahasa yang saya akan gunakan juga saya akan cuba untuk permudahkan.

Apa itu Enterprise?  Read more

1 2