6 Sifat Perempuan yang Buruk untuk dinikahi dan 5 Sifat Lelaki yang Buruk untuk didekati

Dalam islam, perhubungan lelaki dan wanita yang berniat untuk mendirikan rumah tangga adalah diperbolehkan dengan syarat niatnya harus kerana Allah taala. Pun begitu, jarang dibincangkan apakah ciri-ciri lelaki yang baik dan perempuan yang baik untuk didekati justeru dinikahi. Tujuan blog post kali ini adalah untuk membantu rakan-rakan pembaca yang sedang mencari panduan untuk mencari pasangan hidup.

Diharapkan artikel ini bermanfaat, In Sya Allah

6 Sifat Perempuan yang buruk untuk dinikahi

 

Al Annanah (Suka Mengeluh)

Al Annanah adalah sifat seorang wanita yang terlalu suka mengeluh dan mengadu masalah yang dihadapi kepada sesiapa sahaja atau secara berlebihan.Contoh yang dapat kita lihat buat masa ini adalah meluahkan masalah rumah tangga di media sosial. Bagi lelaki yang mengahwini wanita yang bersifat suka mengeluh adalah sukar untuk mencapai kebahagian kerana wanita tersebut hanya akan mengeluh tanpa membincangkan cara menyelesaikan masalah yang dihadapi Di samping itu si lelaki juga akan mengalami tekanan perasaan. Selain itu ia juga boleh merosakkan hubungan bersama keluarga mertua atau sahabat.

 

Al Mananah (Mengungkit)

Al Mananah adalah wanita yang suka mengungkit-ungkit kebaikan atau jasa yang telah mereka lakukan. Wanita yang mempunyai sifat seperti ini biasanya akan mendatangkan masalah kepada si lelaki kerana biasanya jika mereka berbeza pendapat wanita tersebut akan mula mengungkit kebaikan dan jasa yang pernah dibuat dan ini akan lebih memberi impak yang negatif lebih-lebih lagi jika si suami mempunyai pendapatan yang lebih rendah daripada si isteri

 

Al Hananah

Al Hananah adalah wanita yang suka menceritakan kelebihan orang lain di hadapan suami. Sebagai contoh jika wanita itu seorang janda maka dia akan menceritakan kelebihan bekas suaminya. Dan jika si wanita masih belum pernah berkahwin mungkin dia akan membandingkan atau menceritakan kelebihan ayahnya atau saudaranya. Namun yang paling teruk adalah jika si wanita pernah mempunyai teman lelaki dan si wanita membandingkan bekas teman lelaki dengan suaminya yang mana akan dapat merosakkan hubungan perkahwinan

 

Al Haddaqah

Al Haddaqah adalah wanita yang boros dan mempunyai keinginan untuk berbelanja besar tanpa memikirkan kehendak atau keperluan. Biasanya wanita jenis ini mudah tertarik kepada sesuatu barang atau produk dan suka meminta ataupun memaksa si lelaki/suami untuk membelikannya. Jika jenis2 wanita sebelum ini mereka lebih kepada merosakkan emosi namun wanita jenis ini lebih kepada merosakkan kewangan si lelaki. Walaupun si wanita mempunyai suami yang kaya raya namun seharusnya sifat boros dielakkan kerana bertentangan dengan agama dan perkara ini akan menjadi lebih teruk jika si lelaki/suami seorang yang miskin atau hanya cukup-cukup makan. Disebabkan itulah ramai lelaki atau suami terjerumus kepada jalan haram kerana ingin memenuhi kehendak si isteri yang berlebih – lebihan.

 

Al Barraqah

Jenis wanita ini adalah yang suka berhias berlebih-lebihan sepanjang hari. Mereka ini biasanya akan berhias berlebih-lebihan sehinga menelan belanja yang tinggi .Perkara ini adalah lebih teruk jika si wanita berhias bukan untuk suaminya tetapi hanya untuk menunjukkan kecantikan di khalayak ramai

 

Asy Syaddaqah

Asy Syaddaqah adalah seorang wanita yang terlalu banyak berbicara. Hampir setiap perkara mahu dikomen atau ditegur dan teguran bukanlah untuk memperbaiki atau pun bermanfaat tetapi hanya sekadar menegur tanpa sebab. Terdapat perkara yang boleh ditegur apatah lagi jika perkara itu salah namun bukan sepanjang masa menegur tanpa unsur periksa. Menikahi wanita jenis ini akan menyebabkan susah bagi pasangan tersebut untuk mendapat kebahagiaan kerana semestinya si suami akan sentiasa menjadi sasaran dan ditegur tentang pelbagai perkara hatta perkara yang remeh temeh sekalipun.

 

5 Sifat lelaki yang buruk untuk didekati

 

Galiludin

Apa yang di maksud dengan lelaki galiludin? Lelaki galiludin ialah lelaki yang agamanya yang tidak baik.

Seorang lelaki yang tidak baik agamanya jangan di jadikan dia sebagai seseorang yang akan menjadi imam mu, Allah yang telah menciptakannya saja ia khianati, ia tinggalkan bagaimana dengan dirimu.

 

Galilul Akhlak

Di setiap pernikahan pasti ada masalah, jika yang menjadi imam mu memiliki akhlak yang tidak baik, lalu bagaimana ia akan menyelesaikan sebuah masalah tersebut dengan baik.

 

Dzaidin Nobar

Maknanya adalah lelaki yang mata keranjang. Lelaki seperti ini hanya akan memandang wanita dari segi syahwat dan lama kelamaan kamu pasti akan di tinggalkan apabila sudah bosan menikmati wanita secara fisik.

 

Al Bakhil

Jangan lah kamu menikahi lelaki yang kedekut. Pernikahan tidak cukup hanya dengan ucapan cinta saja. Memang, ini bukan bererti harus menjadi wanita yang mata duitan. Hanya saja perlu memakai logik dengan baik. Sekaya apapun seorang laki-laki apabila ia kedekut ini nantinya akan membuat perkara rumah tangga menjadi tidak nyaman setiap hari. Rumah yang diidam-idamkan bak surgawi malah akan menjadi siksaan jika menikah dengan laki-laki yang kedekut.

 

Sayyi Atul Mizah Wal Gadab

Yakni lelaki yang temper tidak baik iaitu lelaki yang panas baran. Maknanya dia tidak mampu mengendalikan nafsu amarah dan emosi nya secara baik. Elakkan lelaki seperti ini kerana ia akan hanya menjadikan rumahtangga seperti berada di dalam neraka.

 

Sumber: Dikutip dari kitab-kitab Imam Al Ghazali

Diharapkan artikel ini bermanfaat in sya Allah. Wallahu a’lam bissawab

Do you like this post?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *