10 Falsafah Marketing Dari Sun Tzu’s Art of War

10 Falsafah Marketing Dari Sun Tzu’s Art of War

The Art of War Sun Tzu ditulis pada abad kedua SM. Beliau adalah seorang jeneral berpangkat tinggi dalam tentera China dan menulis salah satu buku tentera strategik dan taktikal yang paling berpengaruh dalam sejarah. Pengaruh buku ini dapat dirasai di Timur dan Barat hari ini – bukan hanya dalam sains tentera, tetapi dalam undang-undang, kerajaan dan perniagaan. Seperti orang lain, saya dapati penulisan Sun Tzu menjadi falsafah berkesan untuk persekitaran perniagaan hari ini. Bilangan takeaways hampir tidak dapat dikira. Walau bagaimanapun, di bawah adalah beberapa pelajaran pemasaran eksekutif yang paling penting yang boleh diambil dari The Art of War hari ini.

PELAJARAN 1

“Seni perang yang hebat adalah untuk menundukkan musuh tanpa berperang.”

Pemasaran yang paling berkesan tidak dirasakan pemasaran kepada pengguna.

PELAJARAN 2

“Di tengah-tengah kekacauan, ada juga peluang.”

Terjemahan – Pengguna sedang dibanjiri dengan jumlah mesej pemasaran hari ini. Untuk menangkap dan menjaga perhatian pengguna, be eccentric dan be helpful.

PELAJARAN 3

“Berlagak rendah diri dan menggalakkan keangkuhannya.”

Terjemahan – Pemasaran kepada pengguna haruslah dibuat dengan rendah diri dan menggalakkan keangkuhan pengguna. Ayat seperti “Takkan harga sepinggan nasi pun tak mampu” agak berguna sesuai pada keadaan.

PELAJARAN 4

“Para pahlawan yang menang, menang terlebih dahulu dan kemudian pergi berperang; sementara pahlawan-pahlawan yang kalah, pergi untuk berperang terlebih dahulu dan kemudian berusaha untuk menang. ”

Terjemahan – Rancang pemasaran anda – tentukan kejayaan apa dan bagaimana anda akan sampai di sana.

PELAJARAN 5

“Kecemerlangan tertinggi adalah menghapuskan rintangan musuh tanpa berperang.”

Terjemahan – Pemasaran yang paling berkesan adalah pengguna membeli tanpa perlu menjual kepada mereka.

PELAJARAN 6

“Peluang akan berganda apabila diambil”

Terjemahan – Tingkah laku teknologi dan pengguna sentiasa berkembang dan mewujudkan pelbagai peluang pemasaran.

PELAJARAN 7

“Bumi melahirkan tempoh. tempoh melahirkan jumlah.  jumlah melahirkan kiraan. Kiraan melahirkan berat. Beratnya melahirkan kemenangan. ”

Terjemahan – Langkah pemasaran yang paling berkesan dan menjejaki taktik, strategi, matlamat dan ROI. Ukur kemajuan anda setiap langkah perjalanan.

PELAJARAN 8

“Jika tidak tahu kedua-dua musuh dan diri anda, anda pasti berada dalam bahaya.”

Terjemahan – Pemasar yang mengabaikan lanskap media yang berubah-ubah dan keupayaan pengguna untuk mengelakkan pengiklanan sama sekali berisiko untuk brand-obsolance.

PELAJARAN 9

“Letakkan mereka di tempat yang mereka tidak mempunyai tempat untuk pergi, dan mereka akan mati sebelum melarikan diri.”

Terjemahan – Jual sesuatu kepada pelanggan dan dapatkan pelanggan hari ini. Jadilah benar-benar berguna atau luar biasa apabila memasarkan kepada pengguna dan mendapatkan pelanggan seumur hidup.

PELAJARAN 10

“Jeneral yang maju tanpa rasa malu dan mengundurkan diri tanpa takut dengan kehinaan, yang satu-satunya pemikirannya adalah untuk melindungi negaranya dan melakukan pelayanan yang baik untuk kedaulatannya, adalah permata kerajaan.”

Terjemahan – Jangan takut gagal dan jangan mengejar pengaruh. Pemasaran yang benar-benar membantu para pelanggan AKAN dihargai oleh mereka dan memberi impak secara positif kepada jenama selama-lamanya.

Penutup

Sun Tzu menambah “Orang-orang yang berkemahiran dalam perang menundukkan tentera musuh tanpa pertempuran …. Mereka menakluki strategi. ”

Pemasaran telah berkembang, medan perang telah berubah dan begitu juga pihak berkepentingan. Adakah anda akan menakluk atau menyerah?

Do you like this post?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *