Faiz Amer

Cara Buat Link Whatsapp

Bagaimana untuk membuat link whatsapp supaya orang tak perlu save nombor anda untuk whatsapp anda. Anda pastinya pernah melihat orang lain menggunakan link untuk whatsapp. Cara tersebut sangat mudah terutamanya anda adalah seorang peniaga.

Caranya sangat mudah.

Dengan menggunakan wasap.la yang baru saya buat, anda boleh menambahkan nombor telefon anda ke link wasap.la tersebut. Jadilah link wasap anda. Sebagai contoh nombor telefon anda adalah 0123456789, maka link wasap anda adalah wasap.la/60123456789 .

Mudah kan?

Sekiranya anda inginkan text permulaan untuk wasap link tersebut, hanya perlu tambah text anda ke link tersebut seperti contoh wasap.la/60123456789/SetCantik

Ada lagi……

Kalau nak cantik lagi link wasap anda, anda boleh menggunakan servis short url saya di meh.la .

Kebaikan menggunakan link cantik ini adalah, sekiranya anda seorang peniaga yang menggunakan whatsapp sebagai medium untuk mengambil pesanan, anda perlukan call to action dalam setiap content anda.

Selain itu anda juga boleh menggunakan url shortener seperti contoh di bawah

Kalau anda perasan, link tersebut juga siap dengan qr code sekiranya anda bercadang untuk membuat pemasaran secara offline menggunakan flyers atau letakkan qr code tersebut di Business Card anda.

Berikut adalah step untuk gunakan meh.la

  1. Tekan Options
  2. Taip custom url anda seperti contoh anda ingin gunakan link meh.la/cantik, masukkan cantik kedalam custom url
  3. Taip wasap link anda ke dalam kotak yang disediakan (pastikan anda letak http di hadapan) dan tekan PLUS button
  4. Taraaaa.. dah siap dah link wasap cantik anda

Tag: Link Whatsapp

+60132228549